Sähköisen Keskisuomalaisen tunnus Talousosaston juttu
Takaisin
ETUSIVU
UUTISET
SÄÄ
TALOUS
URHEILU
VAPAA-AIKA
MIELIPIDE
SYKE
YRITYSIKKUNA
TOIMITUS
INFO
ARKISTO
HAKU
APAJA

Kaupallinen internet valtaa Karjalaa
15. syyskuuta 1997

Tietoverkkoja on toki harrastettu itärajan takana useita vuosia yliopiston suojissa. Muutamat yksityiset ovat perustaneet pieniä palvelimia, mutta vasta tänä vuonna on löytynyt riittävästi taloudellista selkänojaa, jonka turvin pahimpia teknisiä esteitä voidaan raivata.

Petroskoissa avataan tiistaina virallisesti Onego-palvelin, joka tarjoaa samanlaisia verkkopalveluja kuin suomalaisetkin serveriyhtiöt.

Hankkeen takana on yhteisyritys, jonka pääomistaja on alueellinen puhelinyhtiö Eletrosvjaz. Se on entinen valtion puhelinmonopoli.

Eletrosvjazin tärkeänä yhteistyökumppanina on kansainvälinen telejätti Global One. Sen taustalta löytyvät nimet Sprint USA, Deutsche Telekom ja France Telecom.

Internet tuli Venäjälle tämän vuosikymmenen alussa, jolloin ensimmäiset kansainväliset yhteydet otettiin Helsingin yliopistoon. Edelleen nopeimmat kaapeliyhteydet kulkevat Pietarin ja Helsingin sekä Moskovan ja Pariisin välillä. Verkko leviää nopeasti suurkaupungeissa.

Karjalaan internet eteni vuonna 1994 Petroskoin valtionyliopiston kautta. Yliopistolla, sen laitoksilla ja projekteilla oli vuorostaan muutaman vuoden ajan internetmonopoli.

Viime vuonna alkoi ilmestyä yksityisiä yrittäjiä. Yksi uranuurtajista on Andrei Bekman. Hän työskenteli aluksi yhteistyössä yliopiston kanssa, mutta yliopiston johdon kanssa syntyneiden erimielisyyksien vuoksi perusti Karjalan ensimmäisen kaupallisen serveriyhtiön Sampo.karelia.ru:n.

Kostamukseen yritettiin myös synnyttää oma palvelin, mutta se hiljentyi ainakin toistaiseksi talousvaikeuksiin. Bekman puolestaan päätyi keväällä 1997 Onegon johtajaksi. Tavallaan hän aloitti vanhan projektinsa uudelta pohjalta.

Kasvubuumille runsaasti tilaa

Onegon eli Äänisen systeemipäällikkö Andrew Heninen uskoo, että internetbuumi lähtee nyt Karjalassa liikkeelle. Käyttäjäluvut ovat aluksi pieniä, mutta ne kaksinkertaistuvat jopa kuukausittain.

Heninen tuli Onegon palvelukseen kesäkuussa. Hän on suomalaista sukujuurta – suomalaisittain Antti Hänninen – ja vastaa systeemin hallinnoinnin ohella suomenkielisten sivujen kehittämisestä.

Heninen kertoo, että yhteyskeskuksen testaus alkoi heinäkuussa. Heinäkuussa tuli 40 tilaajaa, elokuussa heitä oli 85, vaikka palvelu julkistetaan vasta nyt.

Karjalaisille tarjotaan samoja vakiopalveluja kuin suomalaisille: www, ftp, sähköposti, news-ryhmät, internetpuhelut, konferenssit ja kotisivut.

Kilpailu laskee yhteyshintoja

Heninen tähdentää, että serveriyhtiöiden kilpailu tuntuu heti käyttäjien kukkarossa. Yliopiston yhteysmaksu veroineen oli liki 20 markkaa tunnilta ja sähköposteista piti maksaa erillistä maksua.

Onego pudotti maksun päiväajalta alle 10 markkaan tunnilta. Yöllä taksa on vähän yli 3 markkaa tunnilta. Sähköposteista ei peritä enää erillismaksua.

Henisen mukaan yliopiston palvelin joutui myös pudottamaan hintojaan, vaikka se ensin ehdotti neuvotteluja hintasopimuksesta.

Onego on perustanut omat laajat sivukokonaisuudet: kaunistelematonta historiaa, liike-elämän todelliset päättäjät, luontokohteita ja kulttuuria.

Esimerkiksi Suomessakin hyvin tunnettu kansanmusiikkiyhtye Myllärit on avannut viralliset kotisivunsa.

Yliopiston palvelimella suomenkielinen Karjalan Sanomat kokeilee uutta jakeluväylää.

Kielimuuri murenemassa

Venäjän kieli kyrillisine aakkosineen on ollut vakava este länsimaiden ja Venäjän internetverkkojen väliselle liikenteelle.

Eikä siinä kaikki. Kyrillisiä kirjaimia koodataan peräti viidellä eri tavalla: Win, KOI-8, ISO, Mac ja Alt.

Vanhoilla selainohjelmilla pystyy lukemaan vain Venäjän englanninkielisiä sivuja. Alkuperäiskieli näkyy käsittämättöminä koodeina.

Tekniset esteet kuitenkin poistuvat uuden selainsukupolven myötä. Sekä Internet Explorer 4 että Netscape 4 vaihtavat kätevästi kirjasintyyppiä. Ne avaavat venäjän opiskelijoille ja liike-elämälle kokonaan uusia ulottuvuuksia.

Karjalan internetosoitteita

Petroskoin yliopisto:
http://www.karelia.ru

Elektrosvjaz:
http://www.onego.ru

Myllärit:
http://www.onego.ru/win/p ages/myllarit/

Karjalan Sanomat:
http://www.karelia.ru/Karelia/NewsPapers/Sanomat/