HENINEN.NETRAATTEEN PORTTIEnglishРусскийUuttaHankeMuistopantheonTutkimusretkiMediaJoukkoviestiLinkkejäVieraskirjaSotatapahtumatKuviaDokumentitSota ja kohtalotMuisto ja lakiMuseoiden yhteistoimintaMatkailu
Suomen sotahistorian kuuluisimmasta taistelusta tehdään ooppera

Panu Rajalan kirjoittama ja Uljas Pulkkiksen säveltämä ooppera pureutuu historiallisen taistelun lisäksi ihmiskohtaloihin.

Talvisodassa käydystä Raatteen tien taistelusta on tulossa ooppera, joka esitetään Suomussalmella Kainuussa kesällä 2022.

Tuottaja Jyrki Anttila kertoo, että hänellä on ollut kymmenen vuotta tavoitteena tehdä ooppera Raatteen tien taisteluista. Anttilasta ooppera on paras tapa ilmasta näyttämötaiteen keinoin sodan raadollisuus.

– Vuoden päivät tätä asiaa on nyt pehmitelty yhdessä Panu Rajalan ja Uljas Pulkkiksen kanssa, että saadaan sävellettyä sellainen viimeisen päälle oleva tarina Raatteen tiestä.

Rajala toimii työryhmässä libreton kirjoittajana, ja Pulkkis on teoksen säveltäjä.

Ylen suorassa verkkolähetyksessä tekijätiimi kertoi, miten taistelu taipuu oopperan muotoon. Lisäksi kaksi kainuulaista yrittäjää arvioi, millainen vaikutus esityksellä tulee olemaan esimerkiksi matkailuun. Voit katsoa lähetyksen yllä olevaa kuvaa klikkaamalla.

Panu Rajala summaa merkittäväksi historiasta sen, että Raatteen tien taisteluilla estettiin puna-armeijan mahdollisuus katkaista Suomi keskeltä kahtia.

– Suomussalmen taistelut olivat aivan ratkaisevia.

Tekijöiden mukaan oopperan kannalta on vaativaa ja samalla palkitsevaa poimia suurten joukkojen tapahtumasta yksittäisten taistelijoiden ja johtajien inhimilliset kohtalot. Rajala ihmettelee, että oopperaa ei tehty aikaisemmin, koska aineksia siihen on ollut.

Teoksen säveltäjä Uljas Pulkkis sanoo, että sota tuo dramatiikan suoraan yleisölle.

– Sodan kautta asetelma on valmis. Musiikin kautta voi näyttää helpommin sen kuinka joku esimerkiksi pelkää henkensä edestä. Se on säveltäjälle herkullista näyttää suuret pelot ja tunteet.

Raatteen tiestä kertova ooppera esitetään Suomussalmen kesäteatterissa vuonna 2022.

Anttila on suunnitellut vievänsä esiintyjäryhmän vuoden päästä tammikuussa Raatteen maastoon hakemaan samaa tunnetta, jota ihmiset kokivat taisteluiden ollessa pahimmallaan. Tekijäryhmän on tarkoitus yöpyä teltassa.

– Siinä on tekijöille aitoa kosketuspintaan tarinaan.

Tanja Heikkonen, Sanna Kähkönen
Yle.fi, 27. marraskuuta 2020

© Raatteen Portti, 2002–2004
© Karelian Institute for the Development of Education, 2002–2004
© Heninen.net, 2002–2021