heninen.netРусский | English
vuodesta 1997Tekstihaku     Kuva-, video- ja audiohakuAjankohtaista   Tämä päivä historiassa

Lento 902

Huhtikuu 1978. Boeing-707 Korpijärven jäällä

Kuvia
Videoita


20. huhtikuuta 1978 Kuolan niemimaan tuntumassa Neuvostoliiton rajan ylitti reitiltään poikennut korealainen KAL:n Boeing-707-321B-matkustajakone (HL7429), joka oli suorittamassa lentoa 902 reitillä Pariisi-Anchorage-Soul.

Neuvostoliiton ilmatorjuntajärjestelmän tutkalaite havaitsi koneen ja tunnisti sen alussa Boeing-747-koneeksi. Ilmatorjuntaohjukset saatettiin taisteluvalmiuteen. Kommodori Bosovin ohjaama torjuntahävittäjä Su-15TM (Flegon-F) komennettiin tuhoamaan viholliskone.

Matkustajakoneen kapteenin Kim Chang Kyn kertoman mukaan torjuntahävittäjä lähestyi konetta oikealta puolelta (eikä vasemmalta niin kuin Kansainvälisen siviili-ilmailujärjestön ICAO:n säännöt vaativat). Kapteeni väitti, että oli hiljentänyt vauhtia ja sytyttänyt merkkivalot, mikä merkitsi valmiutta seurata neuvostoliittolaista konetta ja suorittaa lasku. Kapteeni Kim Chang Kyn yritykset ottaa yhteyttä torjuntahävittäjän lentäjään tajuudella 121.5 havaittiin Rovaniemen lentomajakassa Suomessa. Neuvostoliittolaisen osapuolen virallinen selitys oli se, että lentokone kieltäytyi noudattamasta laskeutumisvaatimusta.

Kun torjuntahävittäjän pilotti oli ilmoittanut päällystölleen, että rajanylittäjä oli Boeing-707 eikä -747, päällystö arveli koneen olleen RC-135 eli digitaaliseen tiedusteluun soveltuva (ja Boeing-707 pohjalta kehitetty) lentokone ja antoi käskyn tuhota maali.

Yhdysvaltalaisen radiotiedustelun mukaan pilotti yritti muutaman minuutin ajan saada päällystönsä kumoamaan käskyn, koska hän oli nähnyt lentokoneen kyljessä KAL-lentoyhtiön merkin. Sen jälkeen kun käsky oli toistettu, hän ampui kaksi P-60 ohjusta lentokonetta kohti. Ensimmäinen lensi ohi ja toinen räjähti. Sirpaleet vaurioittivat koneen vasemman siiven ja ilmanpitävyyden ja murhasivat kaksi matkustajaa.

Saatuaan vuodon kone alkoi laskeutua nopeasti ja hävisi neuvostoliittolaisesta tutkasta. Myös torjuntahävittäjän ohjaaja kadotti näkyvistä vaurioituneen koneen.

Tämän jälkeen kone lensi tunnin ajan matalalla Kuolan niemimaan poikki etsien paikkaa hätälaskulle ja muutaman epäonnistuneen yrityksen jälkeen laskeutui iltahämärässä Korpijärven jäälle jo Itä-Karjalan alueella. Sinä aikana ilmatorjuntajoukoilla ei ollut minkäänlaista tietoa lentokoneen sijainnista ja kohtalosta.

Neuvostoliitto kieltäytyi tutkimasta tapahtumaa yhteistoiminnassa kansainvälisten eksperttien kanssa eikä luovuttanut mustissa laatikoissa ollutta tietoa. Itse lentokone myöhemmin purettiin ja kuljetettiin pois.

Monen vuoden kuluttua mustissa laatikoissa ollut tieto päästettiin julkisuuteen ja sen perusteella julkistettiin lentokoneen reitti lennolla 902. Se osoittaa, että lennettyään osuuden Amsterdam-Anchorage kone kaarsi Islannin kohdalla oikealle. Tuo kaarto oli liian leveä ja mutkaton käsin tehtäväksi, niin että selityksenä saattaa olla navigointilaitteistossa ollut vika.

"Eteläkorealaisten Boeing-koneiden murhaaja" – torjuntahävittäjä Su-15TM – ampui taas kerran alas sen samaisen KAL:n lentokoneen Boeing-747 Sahalinin yläpuolella 1. syyskuuta 1983 vastaisena yönä. Kone oli suorittamassa lentoa 007 reitillä New York-Anchorage-Soul ja samoin poikkesi reitiltään. Kaikki 269 lentokoneessa ollutta matkustajaa kuolivat.

© 1997–2021