Lento 9605

Lento 9605

20. kesäkuuta 2011 noin kello 23.40 paikallista aikaa lentoyhtiö RusAirin Tupolev Tu-134A-3 (rekisterinumero RA-65691) syöksyi moottoritielle Petroskoi-Suojärvi noin 700 metrin päähän Petroskoin lentoaseman kiitotieltä.

Lennolla 9605 Moskovasta Petroskoihin oli 43 matkustajaa ja 9 miehistön jäsentä. Onnettomuudessa menehtyi välittömästi 44 ihmistä, joista lapsia oli neljä. Lisäksi kolme ihmistä, joista yksi oli lapsi, kuollut sairaalahoidossa. Kuolleiden joukossa Venäjän kansalaisten lisäksi neljä USA:n kansalaista (joista kaksi lasta), kaksi Ukrainan kansalaista, yksi Alankomaiden kansalainen, yksi Ruotsin kansalainen ja yksi Valkovenäjän kansalainen (miehistön jäsen – lentoinsinööri). Lentoemäntä oli ainoa miehistön jäsen, joka jäi henkiin.

Lentokone yritti laskeutua huonossa säässä ja heikolla näkyvyydellä. Koko miehistölle tämä oli ensimmäinen lento Petroskoihin.

Itsenäisten valtioiden yhteisön kansainvälisen ilmailukomitean tutkimusraportin mukaan lento-onnettomuuden syynä on miehistön virhe, myös yksi miehistön jäsen (navigaattori) oli humalassa.

20. kesäkuuta 2012 onnettomuuspaikalle paljastettiin petroskoilaisen kuvanveistäjän Aleksandr Kimin veistämä muistomerkki.