Pohjois-Inkerin postimerkit

Pohjois-Inkerin postimerkit, toinen sarja

21. maaliskuuta 1920 Pohjois-Inkerin Hoitokunta eversti Yrjö Elfvengrenin ehdotuksen mukaisesti ilmestyi omamallisia postimerkkejä.

Ensimmäinen postimerkkisarja suunnitteli Pohjois-Inkerin rykmentin luutnantti Franz Kamara. Pohjana oli käytetty ns. Saarisen mallia, eli arkkitehti Eliel Saarisen piirtämiä itsenäisen Suomen ensimmäisiä postimerkkejä, joilla Suomen vaakuna oli korvattu Inkerin vaakunalla, sanat ”Suomi” ja ”Finland” oli korvattu ”Pohjois-Inkeri” sanoilla.

Toinen postimerkkisarja ilmestyi elokuussa 1920. Sen suunnittelijana oli suomessa asunut saksalainen kivipainaja Gustav Niemeyer. Niiden kuva-aiheet olivat seuraavat: 10 penniä – Inkerin vaakuna, 30 penniä – sadonkorjaaja, 50 penniä – kyntäjä, 80 penniä – lypsäjä, 1 markka – perunannostajat, 5 markkaa – palava Toksovan kirkko ja 10 markkaa – kanteleen soittajat.

Yksi 10 markan merkkien arkki (eli 100 kpl) oli painettu väärällä tavalla (kanteleen soittajat ovat ylösalaisin).

Tarton rauhansopimuksen mukaisesti 6. joulukuuta 1920 Pohjois-Inkerin alue luovutettiin Neuvosto-Venäjälle.

Maaliskuussa 1921 Pohjois-Inkerin Hoitokunta oli laskenut liikkeelle hyväntekeväisyysmerkkejä, jotka oli valmistettu entisistä Pohjois-Inkerin postimerkeistä ”Inkerin hyväksi” -lisäpainamalla. Näitä hyväntekeväisyysmerkkejä oli myynnissä vielä 1920-luvun lopussa.