Neuvosto-Venäjän toiminta Vienan Karjalassa

Olemme saaneet julkaistavaksemme Karjalan Väliaikaisen Hallituksen virallisen kertomuksen Neuvosto-Venäjän sotavoimien ja virallisten edustajien tihutöistä viime maaliskuusta lähtien bolshevikien väkivaltaisesti miehittämässä Karjalassa, kertomuksen joka muiden asiakirjain ohessa näinä päivinä jätetään Karjalan Hallituksen taholta myös Neuvosto-Venäjän edustajille Tartossa ja joka kuvastaa niin elävästi bolshevistisen imperialismin menettelytapoja ja toimintaa.

Uhtuan pitäjässä

Viime maaliskuun 19. päivänä saapui Uhtuan pitäjän kirkonkylään 70 bolshevikisotilasta, jotka ilmoittivat tulevansa rauhallisissa aikeissa eivätkä tekevänsä missään suhteessa väkivaltaa tai vahinkoa. Tästä huolimatta bolshevikit poistuessaan saman kuukauden viimeisenä päivänä veivät mukanaan miltei kokonaan väliaikaisen hallituksen varaston. Sen jälkeen ovat bolshevikit toukokuun 19. päivänä vallanneet uudelleen Uhtuan kirkonkylän. He ovat harjoittaneet siellä kauhistuttavaa mielivaltaa. Kylän asukkaiden lehmistä he ovat teurastaneet puolet eli noin 60 kappaletta ja useita kymmeniä lampaita. Tämän lisäksi ovat useat talot ryöstetyt, kuten väliaikaisen hallituksen valtuutetun Suomessa Antti Vierman, entisen valtuutetun Iivo Ranteen, edustajamme Tarton rauhanneuvotteluissa Pekka Pankkosen, talollisten Mikko Partolan, Potafei Haapalan, Stefan Afanasjeffin (Panteleilan), Kolia Partasen, Maria Afanasjeffin, Roope Ontroilan, Pekka Koivikon, Huoti Jehusen, Mikko Terosen perikunnan, Risto Pällisen perikunnan, Mikko Kaukovaaran ja leski Anisja Andronoffin. Tämän ohella ovat bolshevikit piesseet ainakin edellämainitun Vierman iäkkäitä vanhempia, leski Anisja Andronoffia ja vangiksi ottamiaan seminaarin oppilas Harittana Siniaaltoa sekä järjestysmies Lukas Jokirantaa; esiintynet raakalaisten tavoin kotitarkastuksissaan särkien ruoka-astioita, repien vuodevaatteita ja liaten huoneet. Ent. kauppiaan Aleksi Pappisen Jyvälahdesta, ovat he, vangittuaan tämän kesäkuun alkupäivinä murhanneet todennäköisesti upottamalla Kuittijärveen ja kiduttaneet vangitsemiaan henkilöitä pitäen heitä ruuatta. Huolimatta siitä, että väestö on koko Karjalassa ja erittäinkin Uhtualla riippuvaisia Suomesta tulevasta syömäviljasta, mikä kelirikon jälkeen oli vallan lopussa, ovat bolshevikit ryöstäneet Uhtualla asukkaiden siemenviljat, perunat ja muut ruokatavarat niin, että väestö on joutunut nälkäkuoleman partaalle, äärettömiin kärsimyksiin ja epätoivoon.

Jyskyjärven pitäjässä

Viime toukokuun puolivälissä Jyskyjärven kirkonkylään saapuneet neuvostojoukko-osastot ovat siellä omin valloin ottaneet ruokatarpeita, teurastaneet kotieläimiä ja varastaneet vaatteita, jalkineita ja hevosvaljaita. He ovat pakottaneet väestöä kyyditsemään itseään veneillä korvauksetta ja estäneet Jyskyjärven saarilla olevasta kylästä kaiken kulun ottamalla haltuunsa soutuvenheet ja antamatta niitä kenellekään.

Kiestingin pitäjässä

Viime maaliskuun loppupäivinä saapuivat ensimmäiset neuvostojoukot, noin 150 miestä, Kiestingin kirkonkylään. He veivät poistuessaan – huhtikuun alkupäivinä – Kiestingissä olevan väliaikaisen Hallituksen varaston kokonaisuudessaan tapansa mukaan pakottaen asukkaat kyyditsemään itseään pitkiä taipaleita korvauksetta. Huhtikuun puolivälissä ilmaantui neuvostojoukkoja kuitenkin uudelleen Kiestinkiin 30 miestä ja koettivat he perustaa agitaattorinsa Jermolajeffin kautta neuvostoja kuntaan siinä kuitenkaan onnistumatta. Toukokuun loppupuolella saapui uusia joukkoja 300 miestä ja heidän mukanaan tuli kunnanviranomaisille toukokuun 20. päivänä Kemin piirin sota-asiainkomissaarin kirjelmä, jossa määrättiin kaikki pitäjän miehet 16-50 ikävuoteen mobilisoitaviksi. Väestö asettui kuitenkin yksimielisesti sitä vastaan. Mutta tästä oli seurauksena, että kunnanesimies Nikolai Kotiranta, joka oli pontevimmin esiintynyt bolshevikkien omavaltaista toimintaa vastaan, vangittiin toukokuun 29. päivänä ja kuljetettiin pois tarkemmin tietämättä minne. Seuraavana päivänä panivat bolshevikit toimeen vertaistaan etsivän ivanäytelmän pakottaen muutamia kokoukseen haalimiaan kuntalaisia, joiden luku pöytäkirjaan merkitään tavallisesti vähintään kymmenkertaiseksi, tekemään itselleen mieluisia päätöksiä m.m. perustamaan kuntaan väliaikaisen neuvoston. Mutta vaikka satalukuinen asestettu sotajoukko ympäröi talon ja kolme kuularuiskua oli uhkaavasti suunnattuna sitä vastaan, ei kuitenkaan kukaan läsnäolijoista kirjoittanut nimeään pöytäkirjaan alle. Viikko tämän jälkeen saapui kuntaan uusi määräys asekuntoisten miesten astumisesta neuvostojoukkojen riveihin, mutta ovat nämä mobilisointia välttääkseen paenneet metsiin ja Suomen rajan taakse. Touko- ja kesäkuun aikana ovat bolshevikit tehneet useita kotitarkastuksia ja kesäkuun alkupäivinä saatujen tietojen mukaan ryöstöjäkin.

Oulangan pitäjässä

Viime maaliskuun 24. päivänä saapui Oulangan kirkonkylään eräs nimeltään tuntematon bolshevikiagitaattori 12 sotamiehen seuraamana pakottaen kunnan esimiehen kutsumaan koolle yleisen kuntakokouksen, johon kuitenkin saapui väestöä ainoastaan neljästä kylästä. Mainittu agitaattori selitti Venäjän joukkojen sulkevan Suomen rajan, joten sieltä elintarpeitten tuonti käy mahdottomaksi, Uhtualla silloin koolla olevat maakuntapäivät hajoitetaan ja maan hallitus tuhotaan; näin ollen ja kun väestöä ei pelastaisi muu keino elämään kuin viljan saanti Venäjältä käsin, agitaattori kehotti kuntalaisia perustamaan väliaikaisen neuvoston, mihin läsnäolijat houkutuksista ja pakotuksesta lopulta suostuivat. Bolshevikien poistuttua seuraavana päivänä ja vietyään mennessään väliaikaisen hallituksen varaston, kutsuttiin heti uusi kuntakokous koolle, jossa neuvosto kumottiin ja päätettiin yksimielisesti kannattaa omaa hallitusta sekä maakuntapäiviä ja samoin on kaikkialla alueellamme käynyt perustettujen neuvostojen, jotka tosiasiallisesti ovat olleet olemassa ainoastaan bolshevikkien papereilla. Kesäkuun 5. päivänä ovat bolshevikit uudelleen saapuneet Oulangan kuntaan.

Pistojärven pitäjässä

Sanottuun pitäjään eivät bolshevikit ole lainkaan tunkeutuneet, mutta heidän toiminnalleen on kuvaavaa mobilisointimääräyksen lähettäminen tähänkin kuntaan. Asiakirjat saapuivat perille kesäkuun 4. päivänä.

Rukajärven pitäjässä

Tunkeuduttuaan maaliskuun loppupuolella tähän pitäjään ovat bolshevikit siellä muutamien harvojen kuntalaisten avulla saaneet perustetuksi neuvoston. Tätä on kuitenkin kuntalaisten valtava enemmistö vastustanut. Mutta aseellisia bolshevikkeja vastaan eivät he mitään ole mahtaneet. Bolshevikit ovat maaliskuun alkupuolella vanginneet Uhtuan maakuntapäiviltä palanneet kansanedustajat Feodor Vasiljeffin ja Kiril Bogdanoffin eikä tietoa ole, mihin heidät on viety. Mobilisointi sotaväkeen ja pakkotöihin on toimeenpantu toukokuulla.

Tunguen pitäjässä

Neuvostojoukot, jotka maaliskuun loppupuolella kulkivat pitäjän lävitse Rukajärvelle, ottivat ruokatarpeita ja rehua pakottaen asukkaita kyyditsemään itseään korvauksetta. Kolme kertaa ovat bolshevikit yrittäneet toimeenpanna mobilisationin, mutta väestö ei ole lähtenyt aseisiin, vaan on ilmoittanut yksimielisesti kannattavansa maan hallitusta. Kotitarkastuksia on toimeenpantu kaikkialla kunnassa. Huhtikuun 15. päivänä saapui kuntaan bolshevikkiagitaattori Timkin, joka selvittäen, että kuntaan tulee paljon neuvostojoukkoja, jolleivät kuntalaiset perusta neuvostoa, sai nämä houkutelluksi perustamaan sellaisen, mutta kumottiin sanottu neuvosto toukokuun 24. päivänä pidetyssä yleisessä kuntakokouksessa.

Kuten edelläolevasta selviää ovat Neuvosto-Venäjän joukot esiintyneet koko alueellamme mielivaltaisesti. Väestöä, joka on läpeensä varatonta ja kaikkea muuta kuin »porvareja», on rasitettu ilmaisilla kyydityksillä ja pakko-otoilla. Heidän elukoitaan on teurastettu, kotejaan raiskattu, siemenviljat ryöstetyt, neuvostoja on perustettu pakolla ja valheitten avulla ja väestö on niillä seuduin, mihin ei enää viljaa Suomesta voida kuljettaa, saatettu kurjuuteen ja hirvittäviin kärsimyksiin.

Vuokkiniemellä, kesäkuun 18. päivänä 1920

Karjalan Väliaikainen Hallitus:

Huoti Hilippälä
Erkki Simola
V.Niemelä
H.Sinikivi
Vasili Keynäs
Teppo Petterson

(Karjalan Väliaikaisen Hallituksen Leima)

E.A.Aaltio



Edelläolevan kertomuksen oikeaksi vakuutamme mikäli se koskee edustamiamme kuntia. Paikka ja aika edelläkirjoitetut.

Karjalan Väliaikaisen Hallituksen yhteydessä toimivan maakuntavaltuuston jäsenet:

Iivo Ranne (Afanasjeff)
Uhtuan kunnan edust.

M.Petrakoski
Kiestingin kunnan edust.

J.Rajamaa
Pistojärven kunnan edust.

Anton Kyntjeff
Jyskyjärven kunnan edust.

Risto Homanen
Oulangan kunnan edust.

Dimitrii Iivonen
Tunguen kunnan edust.



Suunta, poliittinen viikkolehti n:o 28
10. heinäkuuta 1920