Liittoutuneiden voimien ylipäällikölle Murmanskissa

Herra,

Me, Karjalan kansan parista valitun edustajainkomitean allekirjoittaneet edustajat, pyydämme saada tehdä teille tiettäväksi tulokset harkittuamme kirjettänne, jonka saimme teiltä vastauksena vetoomukseen, jonka lähetimme 237. prikaatin komentajalle.

Olemme pahoillamme siitä, ettei vastauksenne sisältö ota lainkaan huomioon Karjalan kansan vilpittömiä tuntemuksia. Kirjeen sisältö ei lainkaan perustu sen enempää demokratian kuin eri kansojen itsehallinnon periaatteelle, vaikka Liittoutuneet Hallitukset ovat juhlallisesti julistaneet näiden periaatteiden olevan perustana heidän nykyiselle politiikalleen. Sille, joka ei tunne kirjeen laatijaa, saattaa lähes syntyä mielikuva, ettei tuo henkilö täysin ymmärrä karjalaisten syvää isänmaallisuutta saati heidän palavaa pyrkimystään vapauteen.

Kirjeen yleiseen sävyyn liittyen katsomme tarpeelliseksi esittää näkökantamme selkeämmin, ja meillä on kunnia pyytää teitä osoittamaan hyvää tahtoanne sekä harkita uudelleen seuraavia seikkoja:

(1) Komitea, jonka jäseniä olemme, on valittu koko maamme kylien edustajien kokouksessa ja sille on myönnetty kaikki valta ratkaista kaikki Karjalan kansan asiat, joiden ratkaisuun se onkin valtuutensa saanut.

(2) Sen perusteella, mitä komitea on saanut tietää painetusta sanasta, Liittoutuneet Hallitukset ovat kutsuneet Prinkipo-saarille suunniteltuun Konferenssiin paitsi (Venäjän) eri tunnustettujen Hallitusten edustajia, myös sellaisten poliittisten ja kansallisten ryhmien edustajia, joilla ei vielä ole poliittista tunnustusta. Tämän vuoksi komitea haluaa nimittää Karjalan kansakunnan edustajan osallistumaan suunniteltuun konferenssiin.

(3) Viime vuoden maaliskuussa, kun Liittoutuneiden Voimien Johtajat ja Murmanskin Neuvosto tekivät sopimuksen, jonka nojalla Liittoutuneiden Voimien oli miehitettävä maa vastustaakseen Venäjän kansallisten vihollisten hyökyä, Neuvosto kysyi karjalaisilta, suostuivatko he ryhdyttyihin toimiin. Karjalaiset suostuivat esitykseen, ja tuolloin laadittiin sopimus, jonka mukaan Murmanskin Neuvostolle jäi se valta, jota se tuolloin käytti. Sitten myöhemmin muodostettiin väliaikainen Hallitus ja nimitettiin varakuvernööri, ja se tehtiin ilman neuvonpitoa Karjalan Kansan kanssa (ikään kuin Karjalan Kansa ei olisi kykenevä auttamaan näissä kahdessa asiassa) saati liittolaisten kanssa. Meistä Murmanskin Neuvoston olisi ollut pohdittava asiaa Liittoutuneiden Voimien Johtajien kanssa, sikäli kun Karjalan Kansan kanssa ei asiasta puhuttu.

(4) Ehdotukset, joita Liittoutuneet Vallat ovat tehneet Prinkipo-saarten kokouksesta, hälventävät kaikki epäilykset siitä, etteivätkö Liittolaiset olisi valmiita tunnustamaan mahdolliseksi tapaamista Venäjän Neuvostohallituksen kanssa. Karjalan Komitea toivoo, että näin ollessa ei olisi mitään huvittavaa myöskään heidän toiveessaan saada lupa lähettää omia edustajiaan tuohon konferenssiin.

(5) Kirjeessänne todetaan, että meneillään olevat Vienan Kemin piirineuvostojen? vaalit tarjoavat asukkaille mahdollisuuden valita sellaiset edustajat kuin he todella haluavat puhumaan puolestaan. Meistä tuo toteamus, joka ei perustu kiistattomiin tosiseikkoihin, on tehty, koska teitä on johdettu harhaan kyseisten vaalien todellisesta luonteesta. Sikäli kun niiden järjestäminen ei ole ollut sellainen, että voitaisiin taata, että tulevat piirineuvostot tulisivat rehellisesti valituiksi ja jotta ne todella vastaisivat äänestäjien mielipidettä ja tahtoa, kuten asian kuuluisi olla. Näitä vaaleja koskeva virallinen tiedottaminen antaa ymmärtää, vaikka ei suoraan ilmaisekaan, että piirineuvostojen istunnot käytäisiin venäjän kielellä eikä karjalaksi, kuten kuuluisi olla. Karjalaiset ovat pyytäneet toistuvasti, että kaikki näihin vaaleihin liittyvät ilmoitukset julkaistaisiin karjalaksi, mutta tuloksetta. Tästä syystä niillä karjalaisilla, jotka eivät puhu eivätkä ymmärrä venäjää, ei ole mahdollisuutta saada kaikkea tietoa osallistuakseen vaaleihin täysipainoisesti. Kysymme nyt teiltä, Herra, miten voi odottaa, että kaikkien äänestäjien tahto tulee otetuksi huomioon, jos vaalit järjestetään niin, ettemme me voi ottaa täysipainoisesti osaa niihin? Tästä seuraa, että nämä piirineuvostot tulevat valituiksi vain osan äänestäjistä osallistuessa, ja ne huolehtivat vain tuon osan eduista. Mikäli halutaan valita piirineuvosto, joka oikeudenmukaisesti ja tasapuolisesti edustaisi kaikkia äänestäjiä, olisi äärimmäisen tärkeää, että kaikilla asukkailla 20-vuotiaista ylöspäin sekä kaikilla armeijassa palvelleilla vapaaehtoisilla olisi paitsi äänioikeus, myös kaikki mahdollisuudet käyttää tuota oikeutta hyväkseen. Tätä varten on välttämätöntä, että kaikki vaaleihin liittyvä tieto painettaisiin kansan kielellä eli karjalaksi, ja että sitä kieltä käytettäisiin piirineuvostojen keskusteluissa. Haluaisimme lisätä, että kun otetaan huomioon lähes koko väestön puhuvan ainoastaan karjalaa, eivät nämä vaatimukset ole liioiteltuja.

Lopuksi meillä on kunnia todeta, ettemme ole koskaan pyytäneet tai odottaneetkaan Liittoutuneiden huolehtivan Karjalan sisäisistä asioista, kunhan ulkoapäin tuleva vaikutus ei kosketa meitä. Kunhan Karjala saa pysyä tässä onnellisessa tilassa, toimemme edustajainkomitean jäseninä on ainoastaan opastaa Karjalan Kansaa sekä varjella sen etuja kaikin käytettävissämme olevin keinoin. Aiemmin Tsaarin Hallitus ja ne, joiden kautta se käytti valtaansa, estivät Karjalan kansallisuudelta, koulutukselta ja maatalouselinkeinolta pienimmänkin pyrkimyksen kehittyä. Suurin halumme on, etteivät Liittoutuneet tukisi vanhaa valtaa, joka ei anna Karjalan käyttää tätä tilaisuutta pitää kotinsa järjestyksessä.

Karjalan Kansalliskomitean jäsenet
Alexanor Maskevitsh
Semjon Jepifanov
Pjotr Lezhev
Ivan Ahava
Ivan Gavrilov

Vienan Kemi, 25. maaliskuuta 1919