Helsingin Sanomat  


Tieto & kone – Perjantaina 3. syyskuuta 1999
Bitit Karjalaan yhä Moskovan kautta
Venäjän talousvaikeuksista huolimatta verkkotekniikkaan on panostettu
PETROSKOI-Antti Hännistä voi pitää suomenkielisen kulttuurin sanansaattajana Karjalassa. Onego-verkkopalvelu avattiin Hännisen aloitteesta suomenkielisenä 1997. Onego on sittemmin aloittanut myös ainutlaatuisia karjalankielisiä palveluja. Linkki suurempaan kuvaan
   Alun alkaen internet-yhteydet tulivat Karjalan tasavaltaan sijoittaja George Sorosin lahjoitusten turvin. Rahamarkkinoilla rikastunut Soros lahjoitti rahaa muun muassa Petroskoin yliopistolle.
   Onego-yrityksen syntyessä 1997 alalla alkoi kilpailu, ja hinnat laskivat. Venäjän talousvaikeuksista huolimatta verkkotekniikkaan on panostettu, ja internet on matkalla alueen asukkaiden koteihin syrjäisimpiä Kalevalan laulumaita myöten.
   Samalla puheluiden hinnat ovat laskeneet. Kun internet avattiin Karjalassa, hinta oli tähtitieteelliset kolme neljä dollaria tunnilta. Onegon nykyinen hinta on kaksitoista ruplaa eli vajaat puoli dollaria (reilut pari markkaa) tunnilta.
   Moskovassa internetin käytöstä saa maksaa dollarin tunnissa. Tämä on iltahinta, päivällä käyttö maksaa vielä enemmän. Karjalassa internetin käyttäminen Antti Hännisen mukaan halvempaa kuin missään muualla Venäjällä.

Petroskoissa
jo isdn

   Onegon omistaa Elektrovsjaz-puhelinyhtiö, entinen valtion monopoli, joka Venäjän myllerrysten myötä yksityistettiin alueelliseksi puhelinyhtiöksi. Elektrovsjazin kansainvälinen yhteistyökumppani on Global One, jonka taustalla ovat olleet Sprint USA, Deutsche Telekomm ja France Telecom.
   Antti Hänninen ei osaa sanoa Karjalan tasavallan internet-asiakkaiden tarkkaa määrää. Onegon palvelujen käyttäjiä hän arvioi olevan Petroskoissa noin kaksi tuhatta ja muualla Karjalassa neljä-viisisataa. Venäjän talousvaikeuksista huolimatta määrä kasvaa kaiken aikaa.
   Petroskoin uusi digitaalinen puhelinkeskus on mahdollistanut myös isdn-yhteydet. Toistaiseksi isdn-asiakkaat ovat olleet liikeyrityksiä, sillä kotikäyttäjälle lisämaksut tulevat vielä kalliiksi.
   "Petroskoissa ei juuri ole teknisiä ongelmia", Antti Hänninen sanoo. Kaukaisemmissa taajamissa on toisin: puheluiden laadussa olisi toivomisen varaa, ja modeemit tuuttaavat usein varattua.
   Onegolla on Petroskoissa kuusikymmentä soittomodeemia sekä tavanomaisille että isdn-yhteyksille. Lisäksi eri paikalliskeskuksissa on kahdesta kahdeksaan perinteistä modeemia. Asiakkaille vuokrattuina on kaksitoista linjaa sekä Petroskoissa että Kontupohjassa.
   Onego pyrkii kattamaan koko Karjalan tasavallan. Tavoitteena on rakentaa suorat liittymät kuuteentoista keskukseen, etäisimpänä Murmanskin alueen rajalla sijaitsevaan Louheen.
   Toistaiseksi etäisimmät paikkakunnat joutuvat käyttämään verkkoa paikallisverkon sijaan kaukopuheluyhteyksillä. Asiakkaita löytyy silti: esimerkiksi syrjäisessä Muujärvessä on kymmenkunta internetin käyttäjää.
   Vaikka Suomeen on matkaa vain kivenheitto, bitit kulkevat Moskovan kautta, koska suoria yhteyksiä ei ole. Hännisen mielestä Karjalan alueelta tarvittaisiinkin suora yhteys Suomeen.

Sortavala-sivut
palkittiin

   Antti Hänninen on koulutukseltaan matemaatikko. Vaimo Larissa, filologi, työskentelee Onegossa markkinointitehtävissä. Myös kotoa on verkkoyhteys.
   Hänninen harrastaa historiaa, mikä näkyy myös hänen työstämiltään sivuilta. Monia suomalaisia kiinnostava aihe on luovutettu Karjala. Sitä Hänninen on ryhtynyt kartoittamaan kaunistelematta ja järjestelmällisesti pitäjä pitäjältä.
   Kiinnostava kolmikielinen sivukokonaisuus löytyy muun muassa Sortavalasta. Hännisen sivuilla voi nähdä kuvia niin Suomen vallan ajalta kuin myös ajalta, jolloin Sortavala oli venäläisiltäkin suljettu rajavyöhykkeen kaupunki. Seuraavaksi verkkoon tulevat Salmin ja Suistamon sivut.
   Hänninen on saanut Sortavala-sivuistaan palkinnonkin: hän esittelee "Hopeahiiri"-pystiä, jonka hän on saanut Petroskoin yliopiston internet-keskukselta, Onegon internet-klubilta ja Karjalan nuorten liitolta.
   Verkkosivujen teko ei ole Hänniselle työtehtävä, vaan harrastus, jota hän hoitaa kotoa käsin. Hän on rakentanut palvelimeensa myös oman hakukoneen.
   Kyrillisen ja latinalaisen kirjaimiston yhdistämistä Hänninen ei pidä enää ongelmana. Venäläiset tietokoneet on varustettu näppäimistöllä, jossa on molemmat merkit. Uudet selaimet pystyvät ongelmitta tulkitsemaan molempia kirjainjärjestelmiä.
   Suurempi venäläisten tietoverkkojen ongelma ovat keskenään yhteensopimattomat venäläiset merkit. Kyrillisiä järjestelmiä Venäjällä on kaikkiaan viisi. Internetin piirissä standardiksi on vakiintumassa Windows-1251, mutta internet on Venäjällä vain yksi verkko muiden joukossa. Tavallisia ovat myös erilliset purkit eli bbs:t, joihin soitetaan modeemeilla.

Palvelua myös
karjalaksi

   Onego on paljolti Antti Hännisen ansiosta huomattava karjalaisen kulttuurin ja Karjalan alueen puolestapuhuja. Karjalankielisen sanakirjan ja sivujen lisäksi palvelimen kautta voi lukea neljää venäjänkielistä ja yhtä suomenkielistä lehteä.
   Onegon sivut ovat suomalaisten internet-yhteyksien myyjien sivuihin verrattuna hyvin kulttuuripitoiset. Hänninen koettaa pitää tasoa niin korkeana kuin mahdollista.
   "Verkkoyhteydet ovat entisaikoihin verrattuna hyvin kontrolloimattomia. Kukaan ei varsinaisesti valvo esimerkiksi www-sivuilla esitettyä tietoa."
   Hänninen onkin itse sensorin roolissa, mutta tätä valtaansa hän on käyttänyt vain kaksi kertaa. Ensimmäisellä kerralla hän ei "yleisen yrityskuvan vuoksi" suostunut ottamaan palvelimelleen seksipalveluja tarjoavaa yritystä. Toisen kerran hän sanoi "ei" sivustolle, joka käsitteli Kosovon kriisiä provokatiivisesta näkökulmasta. Suttuisenpuoleisten seksipalvelujen tarjoaja löysi lopulta paikkansa yliopiston palvelimelta. Kosovo-sivusto ei löytänyt julkaisijaa mistään.

Osoitteita
Karjalaan

http://www.onego.ru/win/pages/
sortavala/suomeksi.htm
Antti Hännisen palkitut Karjala-aiheiset sivut.
http://www.onego.ru/win/pages/
laatokka-war/suomeksi.htm
Sivu Laatokan sotatoimista.
http://www.onego.ru/win/pages/
fedorov/paanajrv/suomeksi.htm
Paanajärven kansallispuisto.
http://www.onego.ru/win/pages/karjalanet/
Luettelo karjalankielisistä verkkopalveluista. Tästä osoitteesta löytyy muun muassa "Karjalaine näppäimistö Windows 95 da 98 -sistiemoih".
http://www.onego.ru/win/pages/spiski/
Luettelo 1937-1938 teloitetuista suomalaisista ja karjalaisista.
http://myllarit.onego.ru/index-f.html
Myllärit-folkyhtyeen sivu ääninäytteineen ja esiintymiskalentereineen.

TIMO LOUHIKARI / Helsingin Sanomat


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kotisivu
Uutiset
  KOTIMAA
  KAUPUNKI
  TALOUS
  ULKOMAAT
  KULTTUURI
  URHEILU
  TIETO&KONE
  AJASSA
  ARKISTO
 
Klik!
Nyt
Oikotie
Palvelut


Hakemisto

Edellinen sivu
Sivun alkuun