Säämäjärveläisten kirjelmä vapaaehtoiselle retkikunnalle

Aunuksen retkikunnan saapuessa Säämäjärvelle olivat miehet ja naiset vastassa valkoisin lipuin. Esikuntataloon saapui kuntalaisten valtuuttamana Simo Pesajeff, jättäen kunniatervehdykseksi seuraavan adressin:

Tervehdys herroille valkokaartilaisille Säämäjärven asukkailta

Veljet valkokaartilaiset. Tervehdykseksi huudamme teille: Eläköön valkokaarti! Te vapautitte meidät punaisten veriseltä kovuudelta, punaisten, jotka pitivät meitä rautaisissa kynsissä. Vangittiin ja tapettiin, raiskattiin naisia, ryöstettiin omaisuus ja elintarpeet, kovasti häväistiin kirkkoja ja pilkattiin Jumalaa. He tekivät meille, mitä tahtoivat. Sanalla sanoen: bolshevikit olivat niinkuin eläimiä. He häpäisivät ja hävittivät kaikki, mitä kansalla oli pyhää ja kallista. Katsokaa! Näin tekivät meille bolshevikit!

Vapaan, valkoisen armeijan veljet! Te vapautitte meidät ankarasta bolshevikkien ikeestä, puhdistitte kotiseutumme punaisista roistoista. Te avasitte valon akkunat kauan kärsineelle, pimeydessä pidetylle kansalle. Me luotamme, että te vapautatte meidät verenjanoisista bolshevikeista. Vilpittömin sydämin lausumme niin nuoret kuin vanhatkin, teidät tervetulleiksi ja me huudamme eläköön loistava, valkoinen vapauden armeija!

Tämä kirjelmä parhaiten tulkinnee meidän pimeydessä pidettyjen aunukselaisten tunteet. Meillä aunukselaisilla on kaikilla sama pyrkimys, samat tunteet, sama vapautumisen halu monisatavuotisesta sortajastamme ja siksi huudammekin kansoille ja erikoisesti onnellisemmassa asemassa oleville heimolaisillemme. Auttakaa meitä, ojentakaa meille auttava käsi ja pelastakaa meidät siitä hirvittävästä tilanteesta ja nälkäkuolemasta, mihin bolshevikkivyöry on meidät saattanut!

Suomalaiset heimoveljet! Te olette onnellisemmassa asemassa ja siksi käännymme hädässämme teidän puoleenne: Pelastakaa Aunus! Pelastaa Viena! Yhteinen tulee olemaan meidän heimojemme onni!

Me säämäjärveläiset olemme vapaat ja suurin osa Aunusta on vapaana. Nyt meillä on miehiä, on voimaa ja tarmoa auttaa itseämme, mutta meiltä puuttuu välineitä. Niitä me pyydämme teiltä, heimoveljet!

Suomalaiset veljet!

Toimikaa apunamme, miten ja millä vain voitte. Silloin niin nykyiset kuin tulevatkin Aunuksen ja Vienan miespolvet tulevat siunaamaan ja kiittämään teitä Suur-Suomen rakentajia!

Jessoila, 2 p:nä toukok. 1919
Joukko aunukselaisiaLiitto -sanomalehti, n:o 114
21 toukokuuta 1919