Ristlahden taistelun muistomerkki

Vuonna 1609 Venäjän sekasorron aikaan tsaari Vasili IV Šuiski lupasi Viipurin sopimuksessa Ruotsille palkkioksi sota-avusta Käkisalmen linnan ja läänin. Kun vuonna 1610 tsaari Vasili suistettiin vallasta, Venäjä kieltäytyi luovuttamasta Käkisalmen lääniä ja Ruotsi käynnisti sotatoimet Venäjää vastaan.

Ruotsalaiset valloittivat Käkisalmen linnan maaliskuussa 1611. Siihen mennessä Käkisalmen läänin eteläosa oli valloitettu, joten ruotsalaiset lähtivät valloittamaan alueita edelleen pohjoisempaan. Karjalaiset ja venäläiset sissijoukot tekivät vastarintaa. Esimerkiksi sisseillä oli pieni linnake Uukuniemen Ännikänniemessä.

Heinäkuussa 1614 Hans Munckin johtamat ruotsalaiset joukot lähtivät Käkisalmesta etenemään kohti Aunusta. 27. heinäkuuta Munckin ollessa Kurkijoella, hän sai viestin, että Käkisalmen lääniä valloittamaan lähteneet venäläiset sotajoukot olivat jo lähellä.

Ristlahdella tapahtui taistelu, jossa venäläisten puolella osallistuivat 400 streltsiä (ampujaa) ja 200 kasakkaa, jotka saapuivat Pyhäjärvelle lotjilla, ja 100 paikallista karjalaista taistelijaa.

Munckin voitettua venäläiset rannalla nämä vetäytyivät lotjiinsa. Kolme lotjaa upposi liiasta painosta. Kaksi lippua vallattiin. Ruotsalaiset seurasivat vihollista rannikolla ja törmäsivät Ännikänniemen linnakkeen. Streltsit ampuivat rajusti ja Munck vakavasti haavoittui, mutta loppujen lopuksi venäläisten joukot kärsivät tappion ja perääntyivät Aunukseen.

Ristlahdessa käyty taistelu ratkaisi Käkisalmen läänin kohtalon: se jäi Ruotsille. Venäjän ja Ruotsin välillä sota päättyi 9. maaliskuuta 1617 Stolbovan rauhaan.

Ristlahden taistelun muistomerkki paljastettiin taistelupaikalla 22. elokuuta 1937. Sen suunnitteli arkkitehti Elsi Borg ja reliefit teki kuvanveistäjä Lauri Leppänen.

Alkuperäinen muistomerkki jäi Neuvostoliitolle talvisodan jälkeen. Patsaasta ennen alueluovutusta irroitetut pronssireliefit on myöhemmin kiinnitetty uuteen muistomerkkiin.

Uusi Ristlahden taistelun muistomerkki paljastettiin 5. kesäkuuta 1982 muutaman kilometrin päässä vanhasta muistomerkistä, Suomen puolella.

Vuonna 2014 Venäjän puolella paljastettiin Ristlahden taistelun muistolaatta, johon on kaiverrettu muistomerkin reliefin kuvat.