Suomen alueen puolustuspäällikölle D.N.Nadezhnyille1

4. maaliskuuta 1918

1. Saksalaiset siirtyvät nopeasti pieninä joukkoina maan sisälle, ja näiden perässä tulee epäilemättä suurempia joukko-osastoja, ne levittäytyvät ennen muuta rautateitä ja osittain maanteitä pitkin. Käytössä olevien tietojen mukaan saksalaiset ovat jo toistaiseksi suhteellisen pienin voimin päässeet Wesenbergiin2, Pihkovaan, Polotskiin, Borisoviin, Rogatsheviin ja Zhlobiniin.

2. Koko rintamalla ryhdyttiin toimiin, jotta estettäisiin vihollisen eteneminen maan sisäalueille, järjestämällä vastarinnan suuria keskuksia, joissa kaikkien paikalla olevien sotajoukkojen päällikkyys kuuluu erityisesti valituille ja luottamusta nauttiville vastuuhenkilöille.

Teidät määrätään Suomen alueen puolustuspäälliköksi. Teidän tehtäväksi annetaan sulkea viholliselta mahdolliset etenemistiet Karjalan kannasta pitkin Pietariin.

Ehdotan, että ryhdytte viipymättä perustamaan aseistettuja joukkoja teille annetun taistelutehtävän täyttämiseksi. Kaikissa tähän asiaan liittyvissä kysymyksissä kääntykää entisen Smolnan instituutin huoneeseen 85 (joukkojen miehistön värvääminen) ja huoneeseen 75 (joukkojen huolto). Teidän alaisuudessanne ovat meidän kaikki Suomessa olevat joukot ja linnoitukset, paitsi uudelleen perustettavia.

3. Ensimmäisiä taistelutehtäviä ovat seuraavat:
1) linnoittautuminen linjalle Viipurin linna – Heinäjoki ja Vuoksijokea pitkin Vuosalmen kylästä Laatokanjärvelle, ja etujoukkojen siirtäminen linjalle Säkkijärvi – Villmanstrand3;
2) voimien kartuttamisen myötä on vallattava Vuoksijoen linja ja siirrettävä etujoukot linjalle Ruokolahti – Ilmee ja Hiitola;
3) lopullisena tehtävänä on linnoittautua Saimaan järvien seudulle ja siirryttävä linjalle Sulkava- Nyslott4 ja Sortavala.

4. Raportit on lähetettävä Dovminiin5, osoitteeseen Moika 67.

Esikuntapäällikkö
Bontsh-Brujevitsh6

Neuvostoarmeijan keskussota-arkistoTsGASA, f. 3, luettelo 1, kansio 78, l.104. Oikeaksi todistettu jäljennös

  1. Nadezhnyi Dmitri Nikolajevitsh (1873-1945) Venäjän armeijan kenraaliluutnantti.
  2. Rakvere, Eesti.
  3. Lappeenranta.
  4. Savonlinna.
  5. Sotaministerin talo.
  6. Bontsh-Brujevitsh Mihail Dmitrijevitsh (1870-1956) Venäjän armeijan kenraalimajuri.