Karjalais-suomalaisen neuvostotasavallan sisäasiainkansankomissariaatin NKVD:n erikoistiedotus

heinäkuu 1941
Erittäin salainen

24. heinäkuuta 1941 kello 20 eversti Bondarev, 168. ampumadivisioonan komentaja, antoi määräyksen Sortavalan kaupungin kiireellisestä ja lopullisesta evakuoinnista.

Kaupungin johto (kommunistisen puolueen kaupunki- ja piirikomitean sihteerit tov. Bogdanov ja Kadzhev sekä kaupunginneuvoston puheenjohtajan virkaa toimittava tov.Lezin) määräsi evakuointivalmisteluihin 2 tuntia, ja tänä aikana yhtä mittaa kuului huomautuksia: "Suoriutukaa äkkiä", "Aika on lopussa", "Kohta kaupunki sytytetään tuleen".

Hoppuilemisen seurauksena (vaikkeivät olosuhteet sellaista kiirettä vaatineet) kaupungissa alkoi paniikki, joka tuotti valtiolle suurta aineellista vahinkoa. Kaupungin eri virastojen johtavat työntekijät jättivät työpöytiin ja kaappeihin paljon asiapapereita. Kaupunginneuvoston puheenjohtaja tov. Lezin oli unohtanut pöytään kaupunginneuvoston leimasimen, kaupunginneuvoston ja kommunistisen puolueen kaupunginkomitean työntekijät jättivät heitteille kirjoituskoneet. Kaupunginjohdon sekä Vojentorg-, Kareltorg-, Lespromtorg- ja Karelpotrebsojuz-nimisten osuuskuntien ja kauppaketjujen sekä muiden talousjärjestöjen johdon ja henkilöstön kaupungista poistumisen jälkeen ilmeni sinne jääneen satoja tonneja jauhoja, kymmeniä tonneja ryynejä, makeisia ja konditoriatuotteita, suuri määrä rasvoja, sokeria, säilykkeitä, tupakkaa, paperosseja, sekatavaraa, viiniä, vodkaa jne.

Sisäasiainkansankomissariaatin kaupunginosaston useista varoituksista huolimatta kaupungissa ei ollut laskettu elintarvikkeiden määrää. NKVD:lle ilmoitettiin, että elintarvikkeet ja teollisuustuotteet oli enimmäkseen evakuoitu.

NKVD:n kaupunginosasto on kerännyt ja polttanut virastojen jättämät leimasimet ja asiapaperit. On saatu selville elintarvike- ja teollisuustuotteiden varastot, järjestetty niiden vartiointi ja käyttö Puna-armeijan tarpeisiin. Kirjoituskoneet on kerätty ja luovutettu joukko-osastojen esikunnille. Armeijan johdon kanssa tehdyn sopimuksen mukaisesti viini- ja vodkavarat tuhottiin.

Kaupungissa on vielä nytkin suuria määriä jauhoja.

Katsomme tarpeelliseksi ryhtyä pikaisiin toimiin jauhojen ja jäljellä olevien teollisuustuotteiden poiskuljettamiseksi.


Karjalais-suomalaisen neuvostotasavallan sisäasiainkansankomissaari
Andreev

Alkuperäinen kappale