Otteita
"Aunuksenmaa" -kirjasta

11. Vitele

Päästäkseni syvemmälle Karjalaan poikkesin mukavalta postitieltä ja suuntasin sivullepäin kohti Laatokkaa, sinne, missä se lähenee Suomen rajaa. Siinä Aunuksen kihlakunnan kolkassa on runsaasti rautamalmiesiintymiä, ja siellä sijaitsee muutamia tehtailta, joihin halusin tutustua…

.  .  .

Vitelen kylä sijaitsee Vitelenjoen varrella. Se näyttää erittäin luonnonkauniilta. Pienessä saaressa kohoaa kirkko kivimuurin takana, lähellä on koulu, ja pitkin rantaa seisoo hyvin suuria karjalaisten taloja. Täällä on myös kunnan virkatalo, lääkäri sekä muutamia myymälöitä. Vitele onkin kauheaan takapajulaan eksynyt suuri kylä.

.  .  .

Vitele eroaa muista tämän syrjäseudun kylistä siinä, että se sijaitsee lähellä Putilovin terästehdasta (kahden virstan päässä siitä) ja sen väestö on taustaltaan sekalaista. Osa asukkaista on näet tehdastyöläisiä ja osa maanviljelijöitä. Karjalainen ei mielellään luovu maastaan, siksi maanviljelijöitä on enemmän ja he elävät vauraammin. Silti tehtaan läheisyys heijastuu väestön koko elämään. Vitelen myymälöistä saa kaikkea, mitä on saatavilla Pietarissa, mutta se onkin sitten paljon kalliimpaa kuin pääkaupungissa… Juhlina kylällä maleksii humalaisina karjalaisia ja tehdastyöläisiä, sattuupa tappeluja ja muita siivottomuuksia, mitä muissa Karjalan kylissä eikä edes kaupungeissa näe koskaan.

Vitelen terästehdas sijaitsee aivan Laatokan rannassa. Pitkä suojapato pistää suoraan järveen, täällä seisoo höyryaluksia. Padon kummankin puoleisissa altaissa on valtava määrä puuta. Rannalla on röykkiöittäin kuonaa ja malmia, kerroksittain ladottuja raakarautaharkkoja, miilunpolttouuneja sekä tehdasrakennuksia keskellään päärakennus korkeine piippuineen.

.  .  .

Malmia tehdas saa etupäässä Suomen puolelta, koska lähistöllä on malmiesiintymiä niukasti. Polttopuuta taas tulee sille jokseenkin vaivatta Vitelen-, Tuuloksen- ja Aunuksenjokia pitkin uittamalla.

Osa 12.