Vitelen kumarrusristi

27. kesäkuuta 2019. Vitelen kumarrusristi

27. heinäkuuta 2019 Vitelen kylässä vihittiin kumarrusristi paikalla, jossa sijaitsi Pyhän Yrjön kirkko. Muistolaatassa on teksti:

”Sisällissodan sankareille ja uhreille
1919”

21. huhtikuuta 1919 punaiset (komentaja Pietarista tullut volostin bolsevikkien organisaation puheenjohtaja Mihail Rosenstein) linnoittautuneet kyläkirkon kivirakennukseen.

Kuten jääkärimajuri Gunnar von Hertzen kirjoitti myöhemmin: ”Hyökkäys Vitelettä vastaan alkoi. Vihollinen vetäytyi kivikirkkoon ja puolustautui itsepäisesti. Kun granaatteja ei oltu saatu vuoristotykkeihin, oli pakko räjähdyttää aukkoja muuriin ja puhdistaa kirkko niistä sisään tunkeutumalla. Näin hidastui eteneminen jonkun verran. Menetimme kaksi kaatunutta.”

Aunuksen vapaaehtoisen armeijan esikuntapäällikkö jääkärikapteeni Ragnar Nordström myöhemmin muistutti: ”Kun tulin pääjoukon kanssa Viteleen, siellä oli käynnissä täysi taistelu. Punaiset, jotka olivat selvinneet hengissä, olivat linnoittautuneet kivikirkkoon ja puolustautuivat itsepintaisesti. Meidän oli ammuttava useita laukauksia tykillä kirkon oven läpi ja lisäksi räjäytettävä yksi seinä voimakkaalla dynamiittilatauksella, ennen kuin vastarinta loppui.”

Vitelenjoen toisella puolella sijaitsee punaisten joukkohauta.