Hämeen pataljoona

Ennenkun asia vielä kunnolleen ennätettiin ottaa puheeksi, oli se jo toteutunut.

Kuultiin sieltä täällä puhuttavan, että hämäläisten nyt lähtemällä auttamaan aunukselaisia heidän vapaustaistelussaan olisi korvattava se, minkä he Suomen vapaussodassa olojen pakosta jättivät tekemättä – ja he ovat todella näinä päivinä kokoontuneet lippujensa ympärille – kansat joukot innostuneita vapaaehtoisia – lähteäkseen Aunukseen taistelemaan bolshevismia vastaan ja kukistamaan sitä.

Eilen illalla klo 1/2 9 lähti Hämeenlinnan asemalta noin 100 nuorta miestä Etelä-Hämeen eri pitäjistä ja Hämeenlinnan kaupungista muodostaen oman komppaniansa, johon kaikkiaan tulee toista sataa miestä. Tämän komppanian päälliköksi tulee todennäköisesti vänrikki Ilmari Rytkönen. Suuri väkijoukko oli heitä saattamassa ja suuren isänmaallisen innostuksen vallitessa, laulettiin, soitettiin ja lahjoitettiin kukkia lähteville.

Samassa junassa matkalla Lahteen oli myös Pohjois- ja Keski-Hämeen pitäjistä ja Tampereelta kokoontunut komppania, suunnilleen samankokoinen kuin edellinen.

Lahdessa nämät komppaniat tänään yhdessä, Itä-Hämeestä ynnä Lahdesta muodostetun komppanian kanssa järjestyvät Hämeen pataljoonaksi, jonka päällikkönä on jääkäriluutnantti Voldi Visa.

Hämeen pataljoona on heti – ehkä jo huomenna – valmis jatkamaan matkaansa itäänpäin Lahdesta, sillä jokainen mies saapuu sinne täydellisissä pukimissa ja varustutsissa. Hämeenlinnaan Suojeluskunta panee miehistön mukaan täydellisen kuormaston, kenttäkeittiön ja konekiväärin. Samoin ovat sekä Pohjois- että Itä-Hämeen komppaniat varustetut.Hämetär -sanomalehti, n:o 104
31. toukokuuta 1919