Punikkien hirmutöitä rintamalla

Syötteet erään vangiksi saamansa sotilaan

Tällaiset kauhun uhriksi joutui Aunuksen rintamalla Polovinassa vapaaehtoinen sotilas Pekka Davidoff Aunuksesta Veskelyksen kylästä t. k. 3-4 päivän välisenä yönä. Määrä oli silloin tehdä tiedusteluretki Matroosin kylästä Polovinaan punikkien etuasemille. Tälle retkelle tarjoutui vapaaehtoisesti lähtemään ainoastaan kaksi henkilöä, nimittäin eräs joukkuepäällikkö ja edellä mainittu Davidoff. Matka oli aluksi onnistunut hyvin, mutta paluumatkalla oli Davidoff saanut kuulan jalkaansa, eikä voinut enään jatkaa matkaansa. Joukkuepäällikkö pelastui, mutta Davidoff joutui punikkien vangiksi. Sen jälkeen hänestä ei tietty mitään. Kun Polovinan kylä t. k. 13 p:nä vallattiin punikeilta, tiedusteltiin kyläläisiltä olivatko he nähneet punikkien vankina erästä vapaaehtoista sotilasta. Kertoivat nähneensä, että punikit olivat kerran tuoneet kylään erään haavoittuneen sotilaan, jonka sittemmin olivat kulettaneet pahasti runneltuna eräälle suolle. Mentiin osoitettuun paikkaan ja löydettiinkin sieltä mainittu Davidoff maahan peitettynä. Löytäjiä tällöin kohtasi kamala näky. Onnettomalta oli leikattu lihat pois molemmista jaloista luita myöten jalkaterästä aina vatsanpohjaan saakka; samaten oli istumalihakset leikattu pois. Rinta oli avattu kaulasta vatsaan asti ja maksa otettu ulos.

Kädet olivat olleet kovasti sidottuina, koska vielä löydettäessä oli molemmissa ranteista syvät nuoranjäljet. Rinta keuhkojen kohdalta oli puhkaistu pistimellä. Mitä hirveitä tuskia onneton oli saanut kärsiä, osoittaa sekin, että hän tuskissaan oli purrut molemmat huulensa rikki.

Punikit olivat kaikesta päättäen elävältä, pala palalta silponeet onnettoman ruumiin ja sitten – syöneet lihat. Tähän saatiin Polovinan kylän vallattua sitovia todistuksia. Tässä taistelussa saatiin vangiksi eräs punkkipäällikkö Sevelius. Häneltä löydettiin taskusta eräs kirje, jossa joku tuttavansa kertoi heidän syöneen erään lahtarin lihat, mutta kielsi Seveliusta sitä kenellekään kertomasta.

Punikkien hirmutöistä on saatu rintamalla kokea ja nähdä paljon kaameitakin tekoja, mutta ylläkerrottu tositapahtuma vie kuitenkin raakuudessa ja petomaisuudessa voiton kaikista muista.

Davidoffin ruumiista otti valokuvan eräs tanskalainen sanomalehtimies* ja Aunuksen retkikunnan 2:n konekiväärikomppanian päällikkö Tuompo. Toivottavasti nämä valokuvat vielä kerran tulevat julkisuudessa osaltaan todistamaan bolshevikkien hirmutekoja.Karjala -sanomalehti n:o 140
21. kesäkuuta 1919

* Andreas Winding, Politiken -sanomalehden kirjeenvaihtaja