Artikkelista
"Petroskoin kihlakunnan maineikkaita paikkoja"

Kuuden virstan päässä Petroskoista Äänisjärven Logmojärveen yhdistävän lahden oikealla rannalla valtavan isolla kalliolla nousee komea kivikirkko, jonka kauppias Kononov on rakennuttanut vuonna 1781. Ennen vanhaan paikalla oli munkki- ja nunnaluostari, kuten näkee Novgorodin Metropoliitan Varlaamin "Solomannin luostarin munkki Kasjanille ja veljeskunnalle" vuonna 1592 myöntämästä asiakirjasta¹. Luostarin lakkauttamisen jälkeen Solomannia sanottiin erakkomunkkien paikaksi, ja varmaan varojen puutteen takia myöhemmin tämäkin pienluostari suljettiin ja pyhät kirkot muutettiin pitäjän kirkoksi. Luostarin lakkauttamisen jälkeen jäljelle on jäänyt lähellä kivikirkkoa sijaitseva puukirkko, se on rakennettu yli 200 vuotta sitten tsaari Feodor Ioannovitshin hallituskaudella. Näiden kirkkojen sakaristossa säilytetään muun muassa papin kaapua, joka on tsaarintytär Sofia Aleksejevnan ompelema. Kaapu on ommeltu valkoisesta palttinasta, ja sen olkapäissä on turkkilainen brokadikankainen koristus jonka ympärillä on koruompelua; tähän kuuluu myös kaksi punottua silkkivyötä. Kirkon peruskivenä olevasta kalliosta käytetään nimeä Solomannin breksia, kallio jatkuu Äänisen rantaa myötäilevänä harjuna kaakkoon päin. Jo viime vuosisadalla sitä alettiin louhia valtion toimesta, mutta kovuutensa takia se sopii huonosti työstettäväksi. Solomannin kivestä tehdään nykyään pienimuotoisia esineitä Tivdian marmoritehtaalla; se on vihertävänsävyinen kivi, jonka kuvio muistuttaa jaspista; se näyttää olevan toiseksi arvokas kivi Shokshan porfyyrin jälkeen, ja toista tämänkaltaista tuskin löytyy koko Euroopasta.

Logmojärvi, johon Suojujoki laskee, on muutaman virstan pitkä ja melko leveä järvi. Logmojärven oikealla rannalla on monta kylää, joiden yhteinen nimi on Zaozerje eli Järventakainen. Vastaranta on metsän peittämä, ja siellä näkyy vapaa-ajanasunto, joka kuuluu tilanomistaja Latshinoville. Solomanni sijaitsee paikassa, joka on hyvin kaunis, erityisesti kesäaikaan, kun lahdessa kirkkojen luona on laivoja, joille lastataan Suojun sahoilta uitettua sahatavaraa.

Solomannin sijainti kaupungin lähellä ja luonnonkaunis seutu vetävät puoleensa kesäisin kaupunkilaisia kävelemään ja onkimaan kalaa…

Toimittaja
Aunuksen läänin muistikirja vuodelta 1858. Pietari 1858.

¹ Historiallisia tapahtumia, osa I, sivu 453.