Ison-Britannian, Neuvostoliiton ja Yhdysvaltojen julistus Saksan satelliittivaltioille — Unkarille, Romanialle, Bulgarialle ja Suomelle

Johtajiensa kohtalokkaan politiikan vuoksi Unkarin kansa kärsii Saksan miehityksen nöyryytyksestä. Romania on edelleen sidoksissa akselivaltoihin sodassa, joka on nyt tuomassa tuhon sen omalle kansalle. Bulgarian ja Suomen hallitukset ovat saattaneet maansa Saksan palvelukseen ja pysyvät sodassa Saksan puolella.

Ison-Britannian, Neuvostoliiton ja Yhdysvaltojen hallitukset katsovat, että on oikein, että näiden kansojen tulisi ymmärtää seuraavat tosiasiat:

1. Akselivaltojen satelliitit, Unkari, Romania, Bulgaria ja Suomi, huolimatta siitä, että ne ovat selvillä natsien väistämättömästä murskahäviöstä ja haluavat irrottautua sodasta, ne nykypolitiikallaan ja asennoitumisellaan materiaalisesti lisäävät Saksan sotakoneen voimaa.

2. Nämä kansakunnat kykenevät vielä, lopettamalla sodasta, lakkauttamalla yhteistyönsä Saksan kanssa ja vastustamalla natsismin voimia kaikin mahdollisin keinoin, lyhentämään taistelua Euroopassa, vähentämään omia äärimmäisiä uhrauksiaan ja myötävaikuttamaan Liittoutuneiden voittoon.

3. Vaikka nämä kansakunnat eivät voi välttää vastuutaan osallistumisestaan sotaan natsi-Saksan rinnalla, niin mitä pidempään ne jatkavat sotaa yhteistyössä Saksan kanssa, sitä tuhoisimpia seuraukset tulevat niille olemaan ja sitä ankarampia asetettavat ehdot tulevat niille olemaan.

4. Näiden kansakuntien tulee siksi päättää nyt, aikovatko ne pitää kiinni nykyisestä Liittoutuneiden väistämätöntä voittoa vastustavasta toivottomasta ja tuhoon johtavasta politiikastaan, kun niillä vielä on aikaa myötävaikuttaa tähän voittoon.

13. toukokuuta 1944
Suomennos Pauli Kruhse, 2016