Muurmannin ja Vienanmeren alueen erikoiskomissaarin
raportti sotakansankomissaarille

nro 2155, Petroskoi
22. elokuuta 1918

.  .  .

Englantilaisten ja ranskalaisten taholta tulevan uhkan ohella on olemassa toinenkin yhtä todellinen uhka, tällä kertaa se tulee Suomesta Karhumäen suunnalta.

Niinpä Porosjärven lähelle on keskittynyt suomalaisten valkokaartilaisten ryhmä vahvuudeltaan noin 500 henkeä, aseistuksenaan konekivääreitä, ja pieni ryhmä ratsuväkeä. Repolan kihlakuntaan, joka sijaitsee Segjärven länsipuolella, on majoittunut noin 800 hengen suomalaisosasto.

Ja lopuksi Sortavalan alueella Titkan, Korin ja Saivon kylissä on noin 29 000 – 32 000 henkeä ja niiden lisäksi autoja, vesitasoja, hevosia ja tykkejä. Suomalaiset valkokaartilaiset harjoittavat vilkkaasti agitaatiota ja samanaikaisesti jakavat viljaa ja teollisuustavaroita, mikä tuottaa tietenkin tuloksia, ja osa talonpojista liittyy halukkaasti valkokaartilaisten riveihin.

Jotta saisimme mahdollisimman paljon tietoja, olen kehittänyt tiedustelutoimintaa, jonka ansiosta niin englantilaisten kuin suomalaistenkin liikkeet eivät toivottavasti jää meiltä huomaamatta.

.  .  .

Erikoiskomissaari
Natsarenus1

TsGASA, f.1, luettelo1, kansio 474, s. 37-38. Alkuperäiskappale.

  1. Natsarenus Sergei Petrovitsh (1883-1938)