Kaukopartiomiesten muistomerkki

Sunnuntaina 26.5.1991 paljastettiin Rautjärvellä Osasto Vehniäisen veteraanikillan toimesta kaukopartiomiesten muistomerkki. Tilaisuus alkoi jumalanpalveluksella kirkossa ja sen jälkeen seppeleenlaskulla sankarivainajien muistolaatalle. Muistomerkin paljastus tapahtui Seurakuntakodin pihalla. Tervehdyssanoissaan totesi Kaino Rastas mm. seuraavaa:

– Rautjärven seurakunta ja rautjärveläiset toivottivat yli 50 vuotta sitten Päämajan kaukopartio-osasto Vehniäisen tervetulleeksi tähän taloon ja tälle alueelle.

– Erikoisesti hän toivotti tervetulleeksi ne kaukopartiomiesten omaiset, joiden lepopaikka on tuntematon sekä eestiläissyntyisen tekniikantohtori Ants Lahin.

– Paljastettavassa kivessä on laatta, jossa mainitaan nimeltä ne 36 henkilöä, jotka antoivat kalleimman uhrin isänmaalle. Laatassa on myös 14 eestiläisen kaukopartioveljen nimi. He eivät palanneet.

– Varsinainen kaukopartiointi alkoi 1941. Kaukaiset ne ajat ovat, mutta unohtumaan nuo ajat eivät koskaan tule – ne ovat itsenäisen Suomen historiaa.

Muistomerkin paljastuspuheessaan sosiaalineuvos, majuri Ukko Könni sanoi mm.:

– Tänään me seisomme Salpalinjalla puoli vuosisataa etuvartiossa olleen ja sieltä tänne tuodun panssariestekiven äärellä. Kivelle on löydetty kaukopartiomiehen puiden katveessa oleva, ilmatähystykseltä suojattu paikka. Taiteilija Juhani Vepsäläinen on suunnitellut muistokiven ja Antti Heiskanen ikuistanut pronssiin siihen kaukopartiomiesten yksissä tuumin valitsemat sanat "Suomen vapauden ja kunnian puolesta” sekä sissikipinän ja ennen muuta kaukopartioretkiltä palaamatta jääneiden Os. Vehniäisen aseveljien ja -sisarien nimet. Tämä muistomerkki on erityisesti kunnianosoitus Karjalan erämaihin viimeiseen leposijaansa kätketyille sankarivainajille. Mutta tämä muistomerkki on myös kalleimman uhrinsa antaneitten omaisille ja meille kaikille hiljaisen kiitoksen ja rukouksen palkka.

Muistomerkin luovuttivat Rautjärven seurakunnalle kaukopartiokillan puolesta Mauri Ahtosalo ja Kaino Rastas.

Eros Jäske
Rautulaisten Lehti n:o 4
elokuu 1991