Sähke kenraali Mannerheimille

20. heinäkuuta 1919
Erittäin salainen

Marushevskin palautumisen jälkeen sähkötin Koltšakille:

Ensimmäinen: Mannerheim ehdottaa kymmenen päivän kuluessa mobilisoimaan seitsemää divisioonaa satatuhatta luvultaan ja näillä voimilla valoittamaan Pietari.

Toinen: Jotta paeta ryöstöjä ja verilöylyä, Suomen armeija ei astu Pietariin, vaan tulee heti eteenpäin Olhavan linjaa. Pietariin on tuotava valkoisen suomalaisten erityinen osasto, joka koostuu erittäin luotettavista ihmisistä, järjestyksen turvaamista varten.

Kolmas: Suomen armeijan turvissa Judenitš astuu Pietariin henkilöstönsä ja upseeristonsa kanssa ja rupeaa muodostamaan armeijaa.

Neljäs: Muodostamisen jälkeen venäläiset joukot vuorottelevat vähitellen suomalaisia, jotka poistuvat luokseen.

Viides: Suomen armeija toimii lännessä venäläisjoukkojen kanssa, jotka ovat jo muodostuneet Virossa, sekä koillisessa Murmanskin alueen venäläisjoukkojen kanssa.

Korvauksena apuaan Mannerheim asettaa seuraavia vaatimuksia:

Ensimmäinen: Suomen itsenäisyyden ehdoton tunnustaminen.

Toinen: Petsamonvuonon sataman luovuttaminen kaistalen kera, joka on tarpeen rautatien rakentamista varten.

Kolmas: Myöhemmin on käsitteltävä erityiskonferenssissa kysymystä itsemääräämisoikeudesta eräille Karjalan pitäjille, joiden asukkaiden osa on Suomen puolella, jolloin Suomella ei ole nykyisin eikä myöhemmin mitään valloituspyrkimyksiä.

Toisaalta, on luvattu ratkaista kaikki kysymykset vuonna 1918 takavarikoidun venäläisen valtion omaisuuden maksamisesta, joita erityinen Suomen ja Venäjän komissio jo käsittelee, nähtävästi ilman erehdyksiä. Kysymys Itämeren neutralisoinnista on poistettu, ja sen käsittely on peruutettu.

Omalta osaltani olen tukenut apuasi.

Kaikkien Pohjoisen rintaman Venäjän sotavoimien ylipäällikkö
pääesikunnan kenraaliluutnantti
Miller
Suomennos Anna Begunskaja, 2010