Punaisten hirmutyöt Aunuksessa

Kesäkuun 13 p:nä saatiin erään Aunuksessa Polovinan valtauksessa kaatuneen suomalaisen punikin taskusta kirje, joka oli suljettu osoitteettomaan kuoreen ja kirjoitettu Postassa*. Tämä kirje, joka alkuperäisenä on lähetetty toimituksellemme, saakoon tässä sijansa sellaisenaan todistukseksi siitä sanoin kuvaamattomasta raakalaishengestä, mikä vallitsee rajan takana hääräilevien punikkiemme keskuudessa:

»Nyt yritän vähän kirjoittaa täältä korvesta kun on aikaa. Täällä rintamalla on huonot sapuskat, nälkä on aina, työt ovat suuret. Miehillä vuorokaus on miehillä tisuria, toinen on vapaa, lahtarit ahdistavat, jopa tulevat suihinkin. Viime yönä tappoivat yhden meidän miehistä. Olemme mekin tappaneet lahtareita muutamia ja vieläpä syöneetkin lahtarin lihaa, se on kyllä tavallista lihaa, mutta sitä ei teidän tarvitse kaikille puhua. Täällä on niin sakiat metsät ettei nää ennenkuin lahtari on nokan alla.

Kirjeenne olen saannut ja kiitän siitä kirjeestä. Jos voitte lähettää jonkun mukana kirjeen niin lähettäkää.

Muuta nyt en viitsi kirjoittaa kun olen niin väsynyt.

Hyvästi nyt ja voikaa hyvin

Toivoo poikanne
H.»

Samalla kun toimitus on saanut tämän kirjeen, on myös ilmoitettu seuraavaa:

Polovinan kylän läheltä löydettiin erään säämäjärveläisen vapaaehtoisen, Pjotr Davidowin ruumis kauheasti silvottuna. Jaloista oli nahka nyljetty, sukupuolielimet murskattu ja liha leikattu reisistä ja pohkeista luuta myöten. Rinnassa oli pistimen haava ja vatsassa luultavasti puukolla viilletty haava, josta suolet näkyivät. Molemmat jalat oli vielä polvien kohdalta murskattu. Koska huulissa näkyivät syvät hampaitten jättämät haavat, on luultavaa, että tämä kuvaa rääkätyn kärsimiä tuskia. Ruumiin on nähnyt m. m. kaksi tanskalaista sanomalehtimiestä**.

Eräs vangiksi joutunut suomalainen punikki on tunnustanut toveriensa kehuneen ampuneensa erään vapaaehtoisen ja keittäneensä sen lihaa. Samoin ovat kyläläiset vahvistaneet tällaista kannibalismia tapahtuneen. Tapahtumapäivä lienee kesäk. 9 tai 10:s.Suunta, poliittinen viikkolehti n:o 8
5. heinäkuuta 1919

* Polovinassa
** Politiken -sanomalehden kirjeenvaihtaja Andreas Winding ja konekiväärikomppanian päällikkö Eino Tuompo, jolla oli myös kamera mukana.