Raportti

Moskova
Maaliskuu 1940
Erittäin salainen
VKP(b):n keskuskomiteaan – toveri I.V.Stalinille

15. armeijan NKVD:n erityisosasto tutki 19-20. maaliskuuta Lemetin (Etelä) alueen, missä 18. jalkaväkidivisioona ja 34. panssarivaunuprikaati olivat valkosuomalaisten saartamina.

Koko Lemetin (Etelä) alueen sekä pohjoisen ja eteläisen kolonnan reittien tutkimisen tuloksena todetaan:

Saartoalueelta lähdön hetkellä Lemetin (Etelä) varuskunnassa oli 3261 miestä. Eteläisestä ryhmästä tuli 1237 miestä (laskelmien mukaan korkeudella 95).

Eteläisen kolonnan kulkureitin varrelta löydettiin 249 ruumista. Pohjoisen kolonnan reitin varrelta löydettiin 1250 ruumista. Tämän lisäksi eri korsuista löydettiin noin 60 ruumista.

Kuolleista on tunnistettu: 18. jalkaväkidivisioonan tykistön päällikkö Fjodorov, divisioonan erityisosaston päällikkö Moskovski, 34. panssarivaunuprikaatin komentaja Kondratjev, prikaatin komissaari Gaponok, prikaatin erityisosaston päällikkö Doronkin.

Ryhmän lähdettyä Lemettiin (Etelä) jätettiin yli 200 vaikeasti haavoittunutta, jotka vihollinen tappoi eläimellisesti. 20 ruumiissa oli veitseniskujen jälkiä kasvoissa, vatsoihin oli lyöty kiiloja, muutamat oli hirtetty. Ruumiiden sijaintipaikan perusteella todettiin, että koko päällystö pysytteli yhdessä, monet olivat tehneet itsemurhan.

Lemetin (Etelä-) varuskunnan materiaalivarastosta jäi jäljelle: 48 panssarivaunua, 5 panssariautoa, 219 autoa, 7 traktoria, 12 säiliötä. Suomalaiset ovat vieneet 30 taisteluvaunua ja muutamia autoja, kaikista jäljelle jääneistä taisteluvaunuista on viety kaikki aseistus ja autoista moottorit ja renkaat.

Todistajien kuulusteluissa on todettu, että saarrosta irrottautuminen suoritettiin yhtä vuorokautta aiemmin kuin olisi pitänyt. Tämä oli järjestetty huonosti. Kaikki vakavasti haavoittuneet jäivät heitteille. 18. jalkaväkidivisioonan komentaja Kondrashev ei seurannut pohjoista kolonnaa.

SNTL:n sisäasiain kansankomissaari
L.Berija