1785
Lainaus akateemikko N.Ozeretskovskin kirjasta
Matkakirjeitä Laatokalta ja Ääniseltä
Osa III

En ole itse nähnyt, mutta olen kuullut, että karjalasten tapana niin Serdobolissa kuin kylissäkin on käyttää leivän puutteessa rukiin olkia leivän jatkona; oljet hakataan hienoiksi, kuivataan uunissa, survotaan huhmaressa ja saadaan näin ollen siitä jonkinlaisia jauhoja, joista sittemmin paistetaan leipää, siihen kuitenkin lisätään aina jonkin verran kaurajauhoja. Rannikkoseuden asukkaat ovat myös kertoneet Ruotsin rajan lähellä asuvista karjalaisista, tuo seutu on enimmäkseen metsäistä ja suoperäistä, että niillä on usein kaulassa kupu, jonka poistamiseksi he käyttävät rast-nimisen ruohon juuria (Fumaria bulbosa). Tuon ruohonjuuren he keittävät vedessä ja juovat vahvaa keitinlientä ja pääsevät näin vapaiksi noista rumista kaulakuvuistaan.

Yllä mainitun Läskeläjoen suusta levittäytyy kohti järven pohjoisrantaa laaja lahti, jota kutsutaa Jänislahdeksi ja jonka kautta Serdobolista mennään vesiteitse Leppäniemelle jotta vältytään ajamasta maitse pitkin tuon lahden rantaa, koska se on melko pitkä matka; tuon mainitun niemen kautta kävellään jalan noin kolme virstaa kirkkomaalle, joka sijaitsee Impilahden päässä ja sieltä jatketaan matkaa maitse Aunusta kohti.

Leppäniemen vieressä lähellä rantaa sijaitsee Gunuk-niminen kylä, ja jos siitä lähtee vettä pitkin, niin joutuu kiertämään niemekkeen, jonka takana Impilahti tunkeutuu sisämaahan noin kahdeksan virstan syvyyteen. Tuohon lahteen laskee pieni joki, Galinoja. Lahden päässä on pitkänomainen Kilisaari, joka muodostuu kauttaaltaan runsaasti ukonkiveä ja rautaa sisältävästä kivestä. Sillä saarella olen nähnyt somia apolloperhosia, ja olenkin saanut kaksi perhosta kiinni.

Impilahden takana mäellä on luterilainen kirkko, kirkolla asuvat pastori ja lukkari. Tämä pogosta on viimeinen, jossa suurin osa asukkaista on luterilaista uskoa, seuraavassa Salmin pogostassa, joka myöskin kuuluu Serdobolin piiriin, asukkaat ovat samoin karjalaisia niin kuin Impilahdessa ja Ruskealassa, mutta he ovat jo kreikkalaiskatolisia, kun taas muissa pogostoissa heitä on vain vähän luterilaisten ollessa enemmistönä.