Anna Hänninen (os. Honkanen)


4.06.1908 – 15.08.1983

Kuulustelupöytäkirja
Toteamus

1950-luvun. Anna Hänninen

Mummoni Anna Hänninen (tyttönimi Honkanen) syntyi 4. kesäkuuta (22. toukokuuta vanhan kalenterin mukaan) 1908 Vanha Alakylässä Rajajoella Suomen suurruhtinaskunnan rajan venäläispuolella.

Hänen isänsä Antti, jonka muistoksi olen kastettu, oli juuriltaan tältä alueelta. Antti oli rikkaan talonpojan poika. Hän meni naimisiin köyhän neidon (Helena Kouhio) kanssa vastoin vanhempiensa tahtoa. Heille syntyi neljä lasta: Juho oli vanhin, seuraavaksi syntyi Vilho, sitten tytär Anna ja tytär Helmi.

Honkasilla oli vauras talonpoikaistalo. He tuottivat maitoa Pietarin myymälöihin. Joskus isä otti pikku Annan kanssaan kaupunkimatkalle.

Vuosien 1917-1918 tapahtumat hävittivät perheen elämäntavan. Veli Vilho lähti rintamalle ja kuoli sodassa pilkkukuumeeseen. Sodan aikana kartano oli täydellisesti hävitetty ja omaisuus ryöstetty. 1918 Honkaset lähtivät perääntyvän valkoarmeijan kanssa Rajajoen Suomen puolelle.

1924
1924

1931
1931

1980
1980

Aluksi pakolaiset oli sijoitettu Punaisen Ristin leirille, joka sai ruoka-apua Yhdysvalloista. Perheen tarkoituksena oli lähteä USA:han ja hankkia karjaa velkarahalla. Mutta isä kieltäytyi: "Tämä on minun kotimaani. Täällä olen syntynyt ja täällä kuolen."

Sitten perhe asettui Kellomäelle, josta he vuokrasivat huoneen. Siellä syntyi maailmaan pikkusisko Helmi ja Anna päätti kansakoulun ja kansanopiston.

Toukokuussa 1925 perhe palattiin virallista tietä Neuvosto-Venäjälle. Setä Juho jäi Suomeen.

Vuonna 1941 he asuivat Kontupohjassa. Sodan aikana heidät evakuoitiin Vologdan alueelle. Siellä Anna joutui hautaamaan kyläkalmistoon äitinsä ja isänsä.

Sodan jälkeen hän asettui Petroskoihin poikansa ja siskonsa kanssa ja kävi työssä. Eläkeläisenä hän kasvatti pojanpoikaansa – minua.

Hän kuoli 15. elokuuta 1983 Petroskoissa. Hän on haudattu Besovetsin kalmistoon (Petroskoin lähellä).