Heimosotaristi

1938. Heimosotaristi

27. helmikuuta 1938 Suomen heimosoturien liitto heimosotien 20-vuotismuisojuhlien lähestyessä teki päätöksen heimosotaristin perustamisesta.

Heimosotaristi on Suomen heimon vapaussaatteelle ja heimosoturien aseveljeydelle omistettu kunniamerkki, joka annettiin Viron vapaussotaan, Kuollan Lapin retkikuntiin, Vienan, Aunuksen ja Inkerin vapaustaisteluihin sekä muihin heimosotiin tai niiden järjestelyyn kunniakkaasti osallistuneille henkilöille.

Pronssisen heimosotaristin luonnoksen oli valmistanut Suomen heimosoturien liiton johtaja jääkärieverstiluutnantti Eero Kuussaari.

Takana nähdään heimosotien vuosiluvut 1918-1922 ynnä kuusi ruusuketta, jotka kuvaavat näiden sotien kuutta pääsuuntaa – Viroa, Inkeriä, Aunusta, Vienaa, Etelä-Kuollaa ja Petsamoa. Heimosotaristin nauhassa on Karjalan värit – puna-musta-vihreä.

Kunniamerkin yhteydessä kannettavien miekkojen luku osoittaa, kuinka moneen retkeen asianomainen henkilö on osallistunut.

Risti myönnettiin hakemuksesta ja todistetusta osallistumisesta heimosotiin. Heimosotaristi myönnettiin myös Suomessa tai Virossa asuville heimosodissa taistelleille inkeriläisille ja itäkarjalaisille, jotka eivät olleet voineet saada Aunuksen ja Karjalan muistomitaleja siksi, etteivät olleet Suomen kansalaisia.

7. lokakuuta 1938 Suomen tasavallan presidentti Kyösti Kallio oikeutti puolustuslaitoksessa palvelevat henkilöt käyttämään sotilasvirkapuvuissaan heille myönnettyä heimosotaristiä.

Heimosotaristi Heimosotaristi
Heimosotaristi Heimosotaristi
Heimosotaristi Heimosotaristi